top of page

Er syndere Guds favoritterJeg la merke til setningen i et innlegg på FaceBook som fikk meg til å stoppe opp litt. Det var at “synderen er Guds favoritt”. Jo, selvfølgelig elsker Gud syndere, men er det synden som gjør at han elsker dem — og at de derfor blir Hans “favoritt”?


Å være noen sin favoritt, betyr jo at du blir foretrukket fremfor andre. Men når jeg leste artikkel fikk jeg inntrykk av at alle mennesker var syndere — og i så fald så er jo det å være Guds favoritt en umulighet. Man kan jo ikke ha en favoritt kategori mennesker, hvis det kun er en kategori mennesker.


Men kan det være slik at Gud foretrekker syndere fremfor sine egne barn? Vel, Jesus forteller jo lignelsen om mannen som forlot de 99 sauene for å finne den ene som var kommet bort og avslutter med å si at det blir “…større glede i himmelen over én synder som vender om, enn over nittini rettferdige…” (Luk. 15:4-7).


Poenget med lignelsen er ikke at mannen forlater de 99, fordi han liker den sauen som har gått seg bort bedre enn de andre. Det var ikke fordi den bortkommen sauen var “favoritten” at han forlot de 99 andre. Han forlot de 99 andre, fordi han har medynk med den ene som har gått seg bort.


Man bør også legge merke til at Jesus sier det blir større glede i himmelen over én synder som “…vender om…”. Med andre ord var det ikke synden som var årsaken til glede, men det faktum at syndere vendte ryggen til synden.


Det er ikke slik at Gud synes “syndere” er kulere og mer elskverdige enn andre. Er syndere Guds favoritt? Vel, Gud er i sin store nåde villig til å frelse syndere — ikke fordi Han synes det er så kult og fantastisk å være en synder, men fordi Han er full av medlidenhet med de som har rotet det til.


Om man skal kalle syndere for “Guds favoritt”, synes jeg det er verd å presisere at synderen ikke er Guds favoritt fordi han er en synder. Det er ikke slik at Gud synes synd er så kult at når Han ser mennesker “ikledd synd”, synes Han det ser kjempe kult ut.


Jesus valgte ikke å dø på et kors fordi Han allerede var så fornøyd med “synderne” at ingen forandring var nødvendig. Han døde på korset fordi det var en nødvendighet. Vi hadde rotet det fullstendig til, men på grunn av Hans store kjærlighet valgte Han å død, for å gjøre frelse tilgjengelig for alle mennesker.


Jeg synes det er å rakke ned på Guds kjærlighet når man fremstiller det som at Gud elsker oss fordi vi er Hans favoritter. Guds kjærlighet er mye større enn som så. Han elsker oss selv om vi har rotet det til, selv om vi overhode ikke fortjener det, og selv om vi har noe i oss selv å være stolt av.


Gud elsker meg ikke fordi jeg er så fantastisk. Gud elsker meg fordi Han er så fantastisk.

Er “syndere” Guds favoritt? Jeg vil heller si at “mennesker” er Guds favoritt. Ja, vi har alle syndet og ingen av oss er fullkomne i den forstand. Men det er ikke synden som gjør oss til Guds favoritter.


コメント


Udvalgte blogindlæg
Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Følg os
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page